What does God look at?

Question:

Which are the things that God respects and which ones He does not?

Answer:

Abu Dharr Al-Ghifari reported that the Prophet Muhammad (s.) said: “God does not look at your appearance, nor at your wealth, nor at your speech, but He looks at your hearts and your deeds.” [Makarim-ul-Akhlaq by Abu Nasr At-Tabarsi, page 469]

عن الفضل بن الحسن عن عبد الجبار بن عبد الله والحسن بن الحسين عن محمد بن الحسن عن الحسين بن الفتح عن الحسن بن محمد عن أبي جعفر عن جماعة عن محمد بن عبد الله عن رجاء بن يحيى عن محمد بن الحسين عن عبد الله بن عبد الرحمن عن الفضيل بن يسار عن وهب بن عبد الله أبي حرب عن أبي الأسود عن أبي ذر الغفاري عن الرسول صلى الله عليه وآله قال: إن الله تبارك وتعالى لا ينظر إلى صوركم ولا إلى أموالكم وأقوالكم ولكن ينظر إلى قلوبكم وأعمالكم

Similar things are mentioned by the followers of Umar.

Evidence:

Abu Hurairah reported that the Prophet Muhammad (s.) said: “God does not look at your appearance or your wealth, but He looks at your hearts and your deeds.” [Sahih Muslim, Hadith 2564]

حدثنا عمرو الناقد حدثنا كثير بن هشام حدثنا جعفر بن برقان عن يزيد بن الأصم عن أبي هريرة قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: إن الله لا ينظر إلى صوركم وأموالكم ولكن ينظر إلى قلوبكم وأعمالكم

Anas Ibn Malik reported that the Prophet Muhammad (s.) said: “O people, God does not look at your appearance, nor at your wealth, nor at your origin, nor at your treasures, but He looks at your hearts and rewards you accordingly.” [Talkhis-ul-Mutashabih of Al-Khatib Al-Baghdadi, Hadith 503]

أنا المظفر محمد بن الحسن المروزي، أنا زاهر بن أحمد السرخسي، نا محمد بن المسيب الأرغياني، ثنا سليمان بن عبد الله بن محمد بن سليمان الحراني، حدثني جدي، عن أبيه، عن يزيد بن سنان البصري، عن الحسن البصري، عن أنس بن مالك أنه سمع رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول غير مرة ولا مرتين: يا يها الناس، إن الله لا ينظر إلى صوركم، ولا إلى أموالكم، ولا إلى أنسابكم، ولا إلى كنوزكم، ولكن ينظر إلى قلوبكم فيثيبكم عليها

Leave a Reply