The leadership is not appointable

From Sad bin Abdullah Al-Qummi, from Al-Hujjah Al-Qaim (a.) in a long tradition in which is written: I said: ,,Tell me, o son of my Lord, about the reason why people are forbidden to choose a leader for themselves?” He said: ,,A savior or a maker of mischief?” I said: ,,A savior.” He said: ,,Is it possible, that they choose a mischief-maker, after which no one knows, what the other has in mind in terms of salvation or mischief?” I said: ,,Yes, it is.” He said: ,,That is the reason.” [Nur Al-Thaqalayn, Volume 2, pahe 76]

في كتاب كمال الدين وتمام النعمة باسناده إلى سعد بن عبد الله القمي عن الحجة القائم عليه السلام حديث طويل وفيه: قلت: فأخبرني يا بن مولاي عن العلة التي تمنع القوم من اختيار الإمام لأنفسهم؟ قال: مصلح أم مفسد؟ قلت: مصلح قال:
فهل يجوز ان تقع خيرتهم على المفسد بعد ان لا يعلم أحد ما يخطر ببال غيره من صلاح أو فساد قلت: بلى قال: فهي العلة

Leave a Reply