A voluntary washing (ghusl) is sufficient as purification (wudhu)

Ali Ibn Husain (a.) reported that Prophet Muhammad (s.) said:“O Ali, it is upon the people to perform the washing (Ghusl) every seven days. Now perform the washing every Friday, even if you buy the water for the sustenance of your day and suffer hunger from it, for nothing from amongst the voluntary [deeds] is more greater than that.” [Al-Bihar of Al-Majlisi, Volume 78, Page 129, Hadith 18]

جمال الأسبوعنقلنا من خط أبي الفرج بن أبي قرة، عن أحمد ابن محمد الجندي، عن عثمان بن أحمد السماك، عن أبي نصر السمرقندي، عن حسين بن حميد، عن زهير بن عباد، عن محمد بن عباد، عن أبي البختري، عن جعفر، عن أبيه، عن جده عليهم السلام عن النبي صلى الله عليه وآله أنه قال لعلي عليه السلام في وصيته لهيا علي على الناس كل سبعة أيام الغسل فاغتسل في كل جمعة ولو أنك تشترى الماء بقوت يومك وتطويه فإنه ليس شئ من التطوع أعظم منه

Hisham ibn Salim reported about Imam As-Sadiq (a.): “I said to him: ﴾May my life be sacrificed for you, I perform the washing (Ghusl) at the place of urination and wear sandals that are from Sind.﴿ Then he said: ﴾If the water that flows over your body reaches the bottom of your feet, then do not wash your feet.﴿ [Al-Kafi of Al-Kulaini, Volume 3, Page 45, Hadith 11]

محمد بن يحيى، عن أحمد بن محمد، عن أبي يحيى الواسطي، عن هشام بن سالم، عن أبي عبد الله عليه السلام قالقلت لهجعلت فداك أغتسل في الكنيف الذي يبال فيه وعلي نعل سندية فقالإن كان الماء الذي يسيل من جسدك يصيب أسفل قدميك فلا تغسل قدميك

Harun ibn Hamzah reported that Imam As-Sadiq (a.) said: “For the washing (Ghusl) and the deliverance (Istinja’) it is sufficient for you, to fill your right hand [with water].” [Al-Kafi of Al-Kulaini, Volume 3, Page 22, Hadith 6]

محمد بن يحيى، عن محمد بن الحسين، عن يزيد بن إسحاق، عن هارون بن حمزة، عن أبي عبد الله عليه السلام قاليجزئك من الغسل والاستنجاء ما ملئت يمينك

Muhammad ibn Muslim reported that Imam Al-Baqir (a.) said: “Every one of you takes a handful of oil, after which he would cover his body with it and the water is more comprehensive than that.” [Al-Kafi of Al-Kulaini, Volume 3, Page 21, Hadith 1]

علي بن إبراهيم، عن محمد بن عيسى، عن يونس، عن العلاء، عن محمد بن مسلم، عن أبي جعفر عليه السلام قاليأخذ أحدكم الراحة من الدهن فيملا بها جسده والماء أوسع من ذلك

Someone reported Ibn Abi Umair that Imam As-Sadiq (a.) said: “Before every washing (Ghusl) there is a purification (Wudu’), except for the washing for abstinence (Janabah).” And it was narrated: “There is no purification for any of the washing (Ghusl), except for the washing on Friday (Jum’ah), because before that there is a purification.” And it was narrated: “Which purification (Wudu’) is more pure than the washing (Ghusl)?” [Al-Kafi of Al-Kulaini, Volume 3, Page 45, Hadith 13]

محمد بن يحيى، وغيره، عن محمد بن أحمد، عن يعقوب بن يزيد، عن ابن أبي عمير، عن رجل، عن أبي عبد الله عليه السلام قالكل غسل قبله وضوء إلا غسل الجنابة و روي أنه ليس شئ من الغسل فيه وضوء إلا غسل يوم الجمعة فإن قبله وضوء وروي أي وضوء أطهر من الغسل

Someone reported Ibn Abi Umair from Imam As-Sadiq (a.): “About someone who performs the washing for Friday or any other: ﴾Is that sufficient for him as a purification?﴿” Then Abu Abdillah (a.) said: “What purification (wudu’) is purer than the washing (Ghusl)?” [At-Tahdhib of At-Tusi, Volume 1, Page 141, Hadith 90]

ومثل ما رواه سعدعن موسى بن جعفرعن الحسن بن الحسين اللؤلؤيعن الحسن بن علي بن فضالعن حماد بن عثمانعن رجلعن أبي عبد الله عليه السلام في الرجل يغتسل للجمعة أو غير ذلكأيجزيه عن الوضوء فقال أبو عبد الله عليه السلاموأي وضوء أطهر من الغسل

Muhammad ibn Muslim reported that Imam Al-Baqir (a.) said: “The washing is sufficient for purification and which purification (wudu’) is purer than the washing (Ghusl)?” [At-Tahdhib of At-Tusi, Volume 1, Page 139, Hadith 81]

وأخبرني الشيخ أيده الله تعالىعن أحمد بن محمدعن أبيهعن سعد بن عبد اللهعن أحمد بن محمدعن الحسين بن سعيد ومحمد بن خالدعن عبد الحميد بن عواضعن محمد بن مسلمعن أبي جعفر عليه السلام قالالغسل يجزي عن الوضوء وأي وضوء أطهر من الغسل

Musaddiq ibn Sadaqah reported that Ammar As-Sabati said: “Someone asked Abu Abdillah (As-Sadiq) about someone when he performs the washing (Ghusl) of abstinence (janabah) or for Friday or a day of festival: ﴾Is it obligatory on him to perform the purification (wudu’) before or after that?﴿ Then he said: ﴾Neither before nor after that is it obligatory on him. For him, the washing (Ghusl) is sufficient and for the woman, the same is true when she performs the washing from menstruation or any other. Thus, the purification (wudu’) is neither obligatory on her before nor after and for her the washing (Ghusl) is sufficient.﴿” [At-Tahdhib of At-Tusi, Volume 1, Page 141, Hadith 89]

ومثل ما رواه سعد أيضاعن أحمد بن الحسن بن علي بن فضالعن عمرو بن سعيدعن مصدق بن صدقةعن عمار الساباطي قالسئل أبو عبد الله عليه السلام عن الرجل إذا اغتسل من جنابته أو يوم جمعة أو يوم عيد هل عليه الوضوء قبل ذلك أو بعده فقاللا ليس عليه قبل ولا بعد فقد أجزأه الغسل والمرأة مثل ذلك إذا اغتسلت من حيض أو غير ذلك فليس عليها الوضوء لا قبل ولا بعد وقد أجزأها الغسل

Muhammad Baqir Al-Majlisi writes: “In Al-Madarik it is said: ﴾Our knowledgeable ones agreed that the washing (Ghusl) of abstinence (janabah) is sufficient as purification (wudu’), while they disagreed about the washings other than this, whether it is obligatory (fard) or customary (sunnah). ﴿ And Al-Murtada, may God bless him, said: ﴾The purification (Wudu’) is not necessary along with the washing (Ghusl), whether it is obligatory (Fard) or customary (Sunnah).﴿ And this is the choice of Ibn-ul-Junaid and a group of the late scholars and this is stronger.” [Mir’at-ul-Uqul, vol. 13, p. 137]

قال الشيخ محمد باقر المجلسيوقال في المدارك أجمع علماؤنا على أن غسل الجنابة يجزى عن الوضوء واختلف في غيره من الأغسال فالمشهور أنه لا يكفي بل يجب معه الوضوء للصلاة سواء كان فرضا أو سنة وقال المرتضى رحمه اللهلا يجب الوضوء مع الغسل سواء كان فرضا أو نقلا وهو اختيار ابن الجنيد وجماعة من المتأخرين وهو أقوى

Leave a Reply